BE IN project: IJsland kwam jobshadowing in Brugge

27
mrt
2023

De afkorting BE IN staat voor ‘Be inclusive, towards inclusion of children with special needs and their parents in ECEC‘. Onze IJslandse partners kwamen 4 dagen jobshadowing in het  kinderdagverblijf De Kleine Wereld van welzijnsvereniging De Blauwe Lelie.

Zowel de kinderbegeleiders, teamverantwoordelijken als wijzelf deden inspiratie op over hoe we in de verschillende landen in verbinding gaan met ouders die een kind hebben met een extra ondersteuningsbehoefte en reflecteerden we over hoe we deze verbinding kunnen versterken.

 

We ontdekten grote verschillen in hoe kinderopvang geregeld wordt. In IJsland hebben ouders bijvoorbeeld ouderschapsverlof tot het kindje 1 jaar is. Daarna worden de kinderen een half jaar opgevangen bij een onthaalmoeder of familie, waarna ze op 18 maand starten met wat ze in IJsland benoemen als ‘school’. Hun schooltraject start met drie volledige dagen wennen waarbij ouders aanwezig zijn en de zorg voor hun kind opnemen. Dit versterkt het vertrouwen van het kind, maar is ook een goede basis voor de verbinding tussen ouders en opvang.

In Mulaborg is er in de school een diagnose centrum geïntegreerd  waardoor er kort op de bal kan gespeeld worden indien als ouders of begeleiders iets opmerken.  In de klasjes hebben ze één begeleider per vier kinderen en voor ieder kind met een extra zorgnood wordt een extra persoon aangeworven. Voor kinderen met extra zorgnoden wordt 6-wekelijks een vergadering georganiseerd waar ouders, leerkracht, inclusiecoach, logopedie, dokters,… bij aansluiten. Hierbij vertrekken ze altijd vanuit de rechten en het oogpunt van het kind.

Met een hoog aantal personeelsleden vergroot de draagkracht van de setting automatisch. Mede hierdoor is in Mulaborg het idee van inclusie zo vanzelfsprekend dat er ook minder weerstand is tegen of ontkenning is van het idee dat een kind anders ontwikkelt. Het pad blijft hetzelfde en het kind hoort er sowieso bij. Inclusie is er eerder als regel dan als uitzondering. Als CIK horen we dit uiteraard graag.

 

Er zijn ook vele gelijkenissen. Bijvoorbeeld de crisis in de kinderopvang die we momenteel in België voelen. Ook in IJsland merken ze dat het in de sociale sector steeds moeilijker wordt om personeel te vinden waardoor ouders net als bij ons wel eens voor gesloten deuren staan.

 

Bovendien reflecteerden we over ‘labeling’.  Ondanks de verschillende bewoordingen die we gebruiken rond het concept ‘label’ merkten we dat de onderliggende gedachte bij de Belgische en IJslandse partners wel hetzelfde is: alle mensen erkennen in hun volledige identiteit met alle facetten en niet reduceren tot één aspect ervan.

 

In April is het onze beurt om te ‘jobshadowen’. Hiervoor bezoeken we Bela Vista in Portugal. Wordt dus zeker vervolgd!

Deel deze pagina